Informatii utile prelucrare si montaj

 • Tolerante dimensionale materiale plastice

Orice placa din material plastic prezinta tolerante la grosime. Diferentele de grosime nu sunt de obicei vizibile la placile de dimensiuni mari, insa devin vizibile atunci cand placile sunt debitate, datorita faptului ca grosimea materialului nu poate fi uniforma pe intreaga suprafata. Cele mai mari variatii de grosime si planeitate sunt vizibile la extremitatile placilor, acolo unde practic se concentreaza cel mai mult absorbtia de umiditate. In plus, cu cat grosimea materialului este mai mare, cu atat tolerantele dimensionale cresc. Aceste tolerante sunt admise in limitele specifice fiecarui material si sunt mentionate in fisele tehnice.

 

 • Comparatie placi compacte transparente

 

PMMA

APET / PET-G

PC

Pret

+++

++

+

Transparenta

+++

+++

+++

Rezistenta la zgarieturi

+

++

+++

Rezistenta la impact

+

++/+++

+++

Rezistenta UV

+++

nu

++

Termoformare

++

+/+++

+

Indoire la rece

+

-/+++

+++

 

 • Montaj placi ACP (aluminiu compozit)

Pe folia de protectie a placilor din aluminiu compozit sunt imprimate sageti pentru a indica pozitia corecta a panourilor la montare. Este important sa se ia in considerare aceasta directionare la montaj pentru a evita diferentele de nuanta intre panourile alaturate, in special la culorile inchise sau metalizate, precum si cele cu suprafete speciale. Nerespectarea acestor instructiuni poate duce la diferente inacceptabile pe fatada unei cladiri.

Nu se recomanda folosirea placilor din diferite loturi pe aceeasi fatada, pentru a evita posibilele diferente de nuanta. De aceea, recomandam procurarea placilor necesare unui proiect sub forma unei singure comenzi pentru a va asigura de uniformitatea culorii.

 

 • Detensionare placi PMMA

Prelucrarile placilor PMMA XT prin operatii uzuale ce implica diferente de temperatura (cum ar fi prelucrare laser, termoformare, prelucrari mecanice) pot cauza supraincalzirea materialului, generand tensiuni interne care ulterior trebuie eliberate prin detensionare. In caz contrar, mai devreme sau mai tarziu, aceste tensiuni vor duce la aparitia de microfisuri de suprafata, care se vor dezvolta ulterior sub actiunea adezivilor, solventilor, cernelurilor sau a vopselelor.  Aceasta operatiune este esentiala pentru placile extrudate, dar se recomanda si in cazul placilor turnate. Detensionarea se va realiza fara folie de protectie.

Pentru detensionare, piesele vor fi incalzite in cuptoare preincalzite timp de 2-4h (in functie de grosimea materialului), la urmatoarele temperaturi:

Piese plate:

 • PMMA CN – 85°C
 • PMMA XT – 75°C

*timpul necesar detensionarii este calculat dupa urmatoarea formula: T(h)=2+[0.225 x grosime(mm)]

 

Piese indoite, termoformate:

 • PMMA CN – 75°C
 • PMMA XT – 65°C

*timpul necesar detensionarii este calculat dupa urmatoarea formula: T(h)=4+[0.450 x grosime(mm)]

Ulterior, piesele vor fi lasate sa se raceasca natural sau se vor raci treptat, cu maxim 15°C/ora.

 

 • Termoformare PMMA/ Preuscare

Placile acrilice sunt semifabricatele din material plastic care au cel mai mare grad de absobtie a umiditatii. In timpul prelucrarii la temperaturi inalte (termoformare), acest lucru va duce la aparitia “bulelor” vizibile de apa in interiorul formelor. Pentru a preveni aparitia acestor bule, este necesara preuscarea placilor acrilice, fara folie de protectie, in cuptoare bine ventilate, la o temperatura cuprinsa intre 75-80°C, timp de 1-2h/mm grosime. Racirea placilor acrilice se va face gradual, cu mai putin de 15°C/ora, pentru a elimina riscul aparitiei de tensiuni interne in material. Placile acrilice trebuie separate una de cealalta pentru a facilita circulatia aerului cald, reducandu-se astfel timpul necesar eliminarii umiditatii.  

Orice reclamatie ulterioara pentru aparitia “bulelor” in urma termoformarii nu se va lua in considerare daca nu se va face dovada uscarii in prealabil a placilor acrilice.

 

 • Folia de protectie

Majoritatea placilor din gama Tuplex sunt prevazute cu folie de protectie, pe o fata sau pe ambele, in functie de material. Aceasta folie are rolul de a proteja placile in timpul transportului, manipularii si pe parcursul prelucrarii lor. Folia de protectie nu este rezistenta UV, drept urmare se recomanda inlaturarea ei in maxim 48h dupa ce produsul finit este expus la exterior.

 

 • Aclimatizare/ aplicare folii autoadezive

Suprafetele pe care se va aplica folia autoadeziva trebuie sa fie bine uscate si curate, fara urme de grasimi, ceara, uleiuri sau silicon. Inainte de prelucrare, foliile autoadezive necesita o perioada de acomodare cu temperatura si umiditatea incaperii in care urmeaza a fi prelucrate, de cel putin 24h. Variatiile extreme intre temperatura de depozitare si cea a spatiului de prelucrare pot conduce la dilatarea/contractia foliei sau a hartiei suport, dificultati in timpul procesului de imprimare a foliilor precum si la o calitate defectuoasa a printului.

Ulterior, inainte de laminare sau aplicare pe suport, foliile autoadezive trebuie sa fie foarte bine uscate.

 

 • Depozitare materiale plastice

Depozitarea materialelor plastice se va face la interior, in spatii uscate, orizontal pe paleti. Daca se opteaza pentru o depozitare verticala, este de preferat ca placile sa fie asezate pe suporti, inclinate la un unghi de aproximativ 80°C , pentru a preveni curbarea lor. Recomandam depozitarea materialelor plastice la temperaturi de maxim 22°C.

Ca o exceptie, placile din policarbonat celular se pot depozita si la exterior, cu conditia sa fie acoperite cu folie din polietilena (PE) alba. Suportul de depozitare trebuie sa fie drept, de preferat paleti de lemn sau structura de metal cu grinzi longitudinale (rafturi).

 

 • Montaj placi din policarbonat celular

Montati placile din policarbonat celular cu partea protejata UV la exterior! Partea protejata UV este marcata pe folia de protectie. Folia de protectie nu este rezistenta UV, drept urmare se recomanda inlaturarea ei in maxim 48h dupa ce produsul finit este expus la exterior.

Recomandam fixarea placilor din policarbonat celular pe structura folosind profile de fixare din aluminiu si garniturile din EPDM aferente. Protectia UV se pierde daca placile din policarbonat celular sunt gaurite, zgariate sau deteriorate pe perioada montajului.

Utilizati benzile de sigilare pentru etansarea marginilor laterale ale placilor din policarbonat celular, aceste benzi impiedicand infiltrarea prafului in interior. Pentru favorizarea ventilatiei, respectiv evaporarea apei din interiorul camerelor se recomanda benzile de ventilare, care printr-un filtru de tesatura retin praful si faciliteaza aerisirea. Pentru protejarea benzilor impotriva eroziunii, se recomanda folosirea unui profil U corespunzator, din policarbonat sau din aluminiu.

 

Recomandam testarea in prealabil a  tuturor materialelor pentru stabilirea compatibilitatii. In situatia in care produsul nu a fost adecvat pentru aplicatia dumneavoastra, Tuplex nu va accepta reclamatii pe cantitati mai mari de 1 buc/ 1 rola  de material!